Helstekt piri piri kyckling (Premio Single Airfryer)
Historien bakom helstekt piri piri kyckling gÄr tillbaka till Portugal pÄ 1400-talet, dÀr man började tillaga kycklingar med en kryddig marinad av chili, olivolja och citronsaft. RÀtten blev snabbt populÀr i hela landet och har sedan dess blivit en av Portugals mest kÀnda och Àlskade rÀtter.
I denna moderna version av rÀtten tillagas kycklingen i en airfryer, vilket garanterar saftigt kött och krispigt skinn. Den kryddiga marinaden av paprika, rosmarin, timjan och vitlök ger en lÀcker smak Ät kycklingen.
Receptet inkluderar ocksÄ tips för att uppnÄ extra krispigt skinn samt rekommendationer för att servera rÀtten med stekt brysselkÄl och en blandad sallad.
Helstekt piri piri kyckling Àr en rÀtt med historia och tradition, men detta moderna recept gör det enkelt och smidigt att tillaga den pÄ ett nytt och innovativt sÀtt.
Â
Ingredienslista:
- 1 kyckling (1,3 kg)
- 2 msk. olivolja
- 1 tsk. socker
- 1,5 msk. söt rökt paprika
- 1 tsk. hackad rosmarin
- 1 nypa hackad timjan
- 4 vitlöksklyftor
- Saft frÄn en halv citron
Â
TillvÀgagÄngssÀtt:
- Blanda olja, socker, paprika, rosmarin, timjan och citronsaft i en skÄl. Vitlöken krossas eller finhackas, dÀrefter mosas den till puré med hjÀlp av grovt salt och sidan av en kniv, och blandas i skÄlen.
- Marinaden fördelas jÀmnt över hela kycklingen, varefter den kryddas vid behov med salt och peppar.
- (Valfritt) För att uppnÄ extra krispigt skinn, lÄt kycklingen stÄ otÀckt i kylskÄpet i minst 4 timmar, gÀrna lÀngre.
- LÀgg kycklingen med bröstet nedÄt i airfryern och tillaga vid 160 grader i 15 minuter, varefter den vÀnds och tillagas i ytterligare 25 minuter. Alternativt kan temperaturen mÀtas med en stektermometer. Ta ut kycklingen nÀr kÀrnan visar 69 grader och lÄt den vila tills kÀrnan visar 75 grader.
- Servera eventuellt med stekt brysselkÄl och blandad sallad (lÀnk till brysselkÄl).